HET VERHAAL VAN ML IN HAARLEM

ML is gevestigd in de voormalige drukkerij en lettergieterij Koninklijke Joh. Enschedé. Izaak Enschedé en zijn zoon Johannes vestigden in 1703 hun drukkerij en lettergieterij in de Haarlemse binnenstad. Het bedrijf bleef daar actief tot 1992. Na de oprichting van de drukkerij verwierf Enschedé al snel bekendheid, onder andere met het drukken van de Oprechte Haarlemsche Courant, het op één na oudste dagblad ter wereld. Behalve met drukken, hield het bedrijf zich ook bezig met lettergieten en het maken van matrijzen en stempels.

Begin 19e eeuw ging Enschedé de bankbiljetten voor de nieuwe Nederlandsche Bank drukken en kreeg het bedrijf de eerste opdracht voor het drukken van postzegels van de Nederlandsche Posterijen. Later volgden de postzegels van 65 andere landen.

Nadat in 1992 de Koninklijke Joh. Enschedé verhuisde, stond het monumentale pand er een aantal jaren verwaarloosd bij. Totdat het in 2005 werd gekocht door twee enthousiaste, voor Haarlem bekende, horecaondernemers. Na een ingrijpende verbouwing, waarbij de oorspronkelijke details en interieurs zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven, werd het monumentale pand een sfeervol en modern horecabedrijf. Het bedrijf, Stempels genaamd, was 12 jaar lang een begrip in Haarlem en is sinds maart 2018 overgenomen door Mark & Liane Gratama.

Na een verbouwing van 2 maanden, waarbij de historie van het pand is gekoesterd, gaat het horecabedrijf door onder de naam ML. Restaurant ML is begonnen in een klein pandje in de Lange Veerstraat in november 2004. Na een periode van 3,5 jaar verhuisde ML naar het mooie, rijksmonument aan de Kleine Houtstraat 70, de oude bank van lening. Op 23 november 2010 kreeg ML de felbegeerde Michelinster. Na een periode van 10 jaar zit ML nu op de mooiste horecalocatie van Haarlem met schitterend uitzicht op de St. Bavo kerk.