Het bijzondere Haarlem

Het stadshart van Haarlem wordt omringd door prachtige grachten en ligt aan de rivier het Spaarne. Haarlem staat bekend om de vele levendige straatjes met bijzondere winkels, gezellige cafés en kent een grote diversiteit aan restaurants. De prachtige monumentale panden karakteriseren het oude stadscentrum. Veel gebouwen zijn gemoderniseerd of gerestaureerd en in een perfecte staat. Er zijn in de binnenstad veel beschermde historische monumenten. De indrukwekkende Grote of St. Bavokerk vormt het aanzicht van de stad.

Het centrum van Haarlem is al een aantal keer verkozen tot ‘beste winkelstad van Nederland. Het centrum telt, naaste de bekende grote winkelketens, exclusieve, luxueuze winkels, bijzondere kledingzaken en veel speciaalzaken.

Het middelpunt van de stad, de Grote Markt staat met name in de zomer in het teken van gezellige evenementen, markten en feesten. Ook de rest van de stad vormt de locatie voor talloze evenementen die in Haarlem plaatsvinden. Zo vindt ieder jaar onder andere het meerdaagse Haarlem Jazz & More festival plaats, het Bloemenweekend, Bevrijdingspop en één van de grootste kerstmarkten van Nederland.

Op gebied van kunst en cultuur is er veel te doen in de stad. Een bezoek aan musea, zoals het Teylers Museum en het Frans Hals museum zijn een mooie aanvulling op een bezoek aan Haarlem. Ook de Haarlemse podia zoals het Patronaat, Philharmonie, Toneelschuur en Stadsschouwburg bieden een kwalitatief hoogwaardig programma op het gebied van dans, toneel, film en muziek.

De stad heeft een ideale ligging. Een bezoek aan Haarlem is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan het strand of aan onze hoofdstad Amsterdam. U kunt binnen 10 minuten met de trein genieten van het prachtige strand en binnen 20 minuten staat u midden in hartje Amsterdam.