Haarlem

08-04-2015 

Stempels is een begrip in Haarlem. Stempels staat bekend als brasserie, restaurant en hotel in het bruisende centrum van Haarlem.
Haarlem is vanouds een stad van kunst en cultuur en er is op dit gebied veel te bezichtigen.


•    De Haarlemse podia: o.a. stadschouwburg, Patronaat, Philharmonie Toneelschuur bieden kwalitatief hoogwaardige programma op het bied van film, theater, dans en muziek.
•    Frans hals museum: veel kunst uit de Gouden Eeuw van o.a. Frans Hals, Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam.
•    De Hallen Haarlem: Museum voor moderne kunst en is een plek die altijd spraakmakende exposities te bieden heeft.

 

Haarlem tien eeuwen terug

De geschiedenis van Haarlem gaat zeker tien eeuwen terug. In de tiende eeuw is er op de Grote Markt een houten Mariakerk gebouwd en een stenen woning van de graaf van Holland. Hieromheen is Haarlem verder gebouwd. Haarlem kreeg in het jaar 1245 stadsrechten en bestaat sindsdien officieel.

 

Geschiedenis van Haarlem

Wist u dat…

•    In Haarlem elke dag de oudste nog bestaande krant ter wereld wordt bezorgd? Het eerste nummer van het oudste nieuwsblad verscheen in het jaar 1656 onder de naam ‘Opregte Haarlemsche Courant’, dat na een fusie nu nog elke dag verschijnt als ‘Haarlems Dagblad’.

•    Tussen Haarlem en Amsterdam de eerste trein reed? In 1839 werd de eerste spoorlijn feestelijk geopend en reed de stoomlocomotief ‘De Arend’ in 25 minuten van Amsterdam naar Haarlem.


•    Zich in Haarlem ook de oudste voetbalclub bevindt? De Koninklijke Haarlemsche Football Club is de oudste voetbalclub van Nederland en is opgericht in 1879.

•    Alle Nederlandse bankbiljetten en postzegels gedrukt werden bij een Haarlems bedrijf? Dit werd gedrukt bij Drukkerij Johan Enschedé & Zonen. De voormalige drukkerij is nu Stempels.


•    In de 15e eeuw Haarlem bekend stond om de meer dan honderd bierbrouwerijen? Bierbrouwen was tot ver in de 17e eeuw de belangrijkste industrie van Haarlem. Helaas zijn de bierbrouwerijen verdwenen, maar wordt er nog wel echt Haarlems bier gebrouwen, het Jopenbier.

Zoals u ook heeft kunnen lezen in de ‘wist u dat’, is Stempels gevestigd in een voormalige drukkerij. Lees alles over de historie van Stempels op de website.
 

 

« Terug naar het berichten overzicht.